Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. EU-leiders geven Theresa May Brexit-uitstel tot 1 november
Een no deal-Brexit op vrijdag 12 april is van de baan, want Theresa May heeft op een speciale EU-top in Brussel uitstel gekregen tot 1 november. Een niet geheel toevallige datum, want direct daarna treedt de nieuwe Europese Commissie aan. Zo wordt voorkomen dat de Britten een eurocommissaris krijgen. Groot-Brittannië moet nu nog wel meedoen aan de Europese verkiezingen eind mei.
Theresa May had uitstel tot 30 juni gevraagd, maar de Europese leiders waren bang dat dat niet lang genoeg zou zijn en voorzagen steeds opnieuw kort uitstel en ingelaste toppen. Premier Rutte spreekt van een “aanvaardbaar compromis” en zei dat de urenlange discussie tussen de 27 EU-leiders soms “pittig” was.
2. Chinese spionnen beroven ASML van bedrijfsgeheimen
Chinese spionnen hebben voor miljoenen euro's aan bedrijfsgeheimen buitgemaakt bij de Veldhovense chipfabrikant ASML, meldt het Financieele Dagblad. Het gaat om R&D-medewerkers van de Amerikaanse vestiging van ASML in San Jose. Daar stalen ze broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen.
De spionnen werden aangestuurd door de in 2014 opgerichte ASML-concurrent XTAL waarnaar de informatie werd doorgespeeld. Die wist met de gestolen kennis al een jaar later klanten weg te kapen bij ASML, waaronder Samsung. XTAL is inmiddels failliet. Hoewel ASML geen bewijzen vond voor banden met de Chinese staat, wijst onderzoek van het FD uit dat het Chinese moederbedrijf van XTAL staatssteun ontvangt voor het verstevigen van de Chinese positie op de chipmarkt.
3. Nederlandse IT-pionier Arthur van Hoff aan de slag bij Apple
De van startup Jaunt en de programmeertaal Java bekende Arthur van Hoff blijkt tegenwoordig voor Apple te werken. Op zijn LinkedIn-pagina is te zien dat de VR- en AR-expert sinds deze april als 'Senior Architect' aan de slag is bij het Amerikaanse techbedrijf. Waarschijnlijk werkt hij mee aan de ontwikkeling van de augmentedrealitybril die Apple naar verluidt volgend jaar op de markt wil brengen.
4. Minder millennials behoren tot de middenklasse vergeleken met babyboomers
De middenklasse in westerse landen staat onder druk, zo blijkt uit een woensdag verschenen studie van de OESO. De inkomens van middengroepen zijn de afgelopen twee decennia relatief weinig gestegen, terwijl kosten van het levensonderhoud en bijvoorbeeld huizenprijzen veel duurder zijn geworden.
Kijk je per generatie dan hoort volgens de OESO 68 procent van de babyboomers tot de middenklasse, terwijl dat maar voor 60 procent van de millennials geldt. Voor Nederland is er wel een lichtpuntje. Gemeten naar het inkomen hoort ongeveer 70 procent van de huishoudens tot de middenklasse en dat is duidelijk hoger dan het gemiddelde in de OESO-landen.
5. Nederlanders kopen minder dan vóór de crisis, want het leven is duurder
De Nederlandse middenklasse mag volgens de OESO relatief robuust zijn, uit een donderdag verschenen analyse van het economisch bureau van ING blijkt dat de grote crisis van 2008 zijn sporen heeft nagelaten. In euro's hadden Nederlanders in 2017 zo'n 3 procent meer te besteden dan in 2008, maar ze konden daarvoor 9 procent minder goederen en diensten kopen door de gestegen prijzen.
De krimp van de koopkracht is ook terug te zien in het aandeel van de bestedingen dat aan basisbehoeften opgaat, zoals wonen, kleding en voedsel: dat lag in 2017 op gemiddeld 41 procent van de totale consumptie, tegen een aandeel van 36 procent in 2008.
6. Bijna alle Nederlanders onderschatten hoeveel abonnementen ze hebben
Hoeveel abonnementen heb jij? Dikke kans dat je dat onderschat - net zoals 91 procent van de Nederlanders. Volgens het Nibud hebben Nederlanders tussen de vijf en vijftien abonnementen, maar denken de meeste mensen dat ze er slechts een paar hebben. Daardoor geven ze ook maandelijks veel meer geld aan die abonnementen uit dan ze denken.
Opvallend is dat jongeren veel meer abonnementen hebben dan ouderen. Waar jongeren tot 25 jaar gemiddeld 25 abonnementen hebben, hebben 65-plussers er slechts negen. De populairste abonnementen zijn het combinatiepakket (internet, tv en telefoon), mobiele telefoon met internet en streamingdiensten zoals Netflix.
7. ACM onderzoekt machtsmisbruik van Apple in de App Store
Heeft Apple zijn eigen apps bevoordeeld in de App Store? De Autoriteit Consument & Markt heeft signalen van partijen ontvangen die daarop lijken te wijzen. De waakhond is nu een onderzoek gestart om het vermeende machtsmisbruik tot op de bodem uit te zoeken. De ACM roept appmakers op om zich te melden als ze problemen ervaren in de App Store van Apple, maar ook als dat het geval is in de Play Store van Google.
8. Moet KPN na een jaar alweer op zoek naar een nieuwe topman?
Het Britse mediabedrijf Sky zou azen op Maximo Ibarra, de Italiaans-Colombiaanse CEO van KPN die in april 2018 aantrad bij het Nederlandse telecombedrijf. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica, zonder verdere bronnen te noemen. Sky zou in Italië telefoondiensten aan willen bieden en ziet in Ibarra een geschikte topman. De komende weken hakt het Britse bedrijf definitief te knoop door.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van woensdag.
Dit zijn de meest gelezen verhalen van gisteren op Business Insider:
- Met deze 10 elektrische auto’s krijg je de grootste actieradius voor je geld
- Een oud-FBI-onderhandelaar noemt dé vraag die je moet stellen als je niet het salaris kunt krijgen dat je wilt
- Huizenprijzen stijgen in 2020 met ‘maar’ 4%, denken economen van ABN Amro